Jedina fotografija Tita u kupaćim gaćama! Evo kako se vođa bivše Juge šepurio po privatnom ostrvu (foto)
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

Jedina fotografija Tita u kupaćim gaćama! Evo kako se vođa bivše Juge šepurio po privatnom ostrvu (foto)

Josip Broz Tito imao je svoju privatnu plažu koju je lično uredio na ostrvu Vanga, a na kojoj se opuštao van predsedničkih aktivnosti.

Objavljeno:

Josip Broz Tito imao je svoju privatnu plažu koju je lično uredio na ostrvu Vanga, a na kojoj se opuštao van predsedničkih aktivnosti. Sada su se pojavile fotografije iz tog perioda, u potpuno drugačijem svetlu, opuštenog i u gaćama.

U dokumentarnom filmu "Titova soba tajni", na "Informer" televiziji, otkrivene su razne pojedinosti iz života predsednika Jugoslavije koje javnost do sada nije znala, ali i stari snimci i fotografije njegove privatnosti dok se opuštao na ostrvu.

Josip Broz je 1952. godine ploveći oko Briona ugledao divlje ostrvo zvano Vanga. Svidelo mu se na prvi pogled i odlučio je da ga izgradi po svom ukusu i lično je započeo čišnjenje zapustelog ostrva na kome je najviše boravio.

Josip Broz Tito
foto: Filmske novosti/printscreen

Tito je pored svoje plaže i luksuzne vile na Vangi imao i kuću za poslugu, lekare, foto laboratoriju koja je bila poklon od predsednika Amerike Džona Kenedija i malu bravarsku radionicu u kojoj je usavršavao davno stečene veštine.

Voleo je da provodi vreme tokom letnjih meseci na ovom ostrvu, uživajući u suncu i moru.

Na Vangi nije postojala plaža, a urađena je naknadno od belih kamenčića i ima veliku terasa na kojoj je u hladu prelistavao štampu i pio omiljeno piće, nalazi se tik do mola gde se prevezuju brodovi.

Josip Broz Tito
foto: Filmske novosti/printscreen

Plaža koja je početkom 60-ih godina, urađena za Tita, danas je samo poznato kupalište koju koriste svi hrvatski predsednici.

To je sve što se od Titove oaze koriste predsednice, dođu, okupaju se i vrate u Belu vilu na Brionima.

Vila na Vangi svojevrsan muzej

Vila na Vangi mali je muzej dizajna 60,70-ih godina prošlog veka i sastoji se iz nekoliko soba, makedonskog salona koji je bio radna soba Josipa Broza, a krasi ga drveni nameštaj sa bogatom rezbarijom delom masjtora iz Ohrida, kao i nameštaj od kože. Dnevni boravak je bio u stilu Džemsa Bonda sa nameštajem od bele plastike, barom i mašinom za espreso koje mnogi dizajneri i danas kopiraju. Male stepenice vode na sprat do Jovankinih odaja, tu su ranije na zidu visila slike Marije Broz, Titove majke, kao i Pikasove slike sa kojim je Tito bio prijatelj, a koji mu ih je naslikao u zamenu za sanduk kavlitetnog dalmatnskog vina.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/informer/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.